Albumele lui 2015

colajfinal

colajfinal

Tocmai ce a trecut 2015 și m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva ce albume mi-au plăcut. Simplu, fac o listă. În ordine alfabetică. Nu un top. Pur și simplu, nu cred că un album este mai bun decât altul, ci mai degrabă diferit. Hai să nu comparăm banane cu piersici. Să facem o salată, zic.

Sunt convins că multe mi-au scăpat, dar asta nu este decât o selecție personală. Vreau doar să le dau mai departe. Oricum, ca să începem cu concluzia, 2015 e mult mai slab ca 2014.

1. Alabama Shakes – Sound & Color

0883870075060_600Întâmplarea face ca primul album din listă să fie și unul din cele mai mișto. Alabama Shakes își fac apariția prin 2012 și spulberă orice așteptare. Înregistrează un album singuri de nebuni în Nashville, fără contract, fără nicio treabă. Până la urmă iese așa bine că începe lumea să se bată pe ei.

I-am văzut prima dată la SNL în 2013, i-am tot urmărit și ascultat. În 2015 apare Sound & Color. Sunt enervant de buni. Iar Brittany Howard este un fenomen. Musai să ascultați. Au o paletă atât de largă de sentimente și stiluri, ca să nu mai zic cât de bine sună totul. Curat și murdar în același timp. „Don’t Wanna Fight”, „Gimme All Your Love”, „The Greatest”. Oriunde, oricând.


2. Avishai Cohen Trio – From Darkness

Avishai-Cohen-From-Darkness-cover-RGB-72dpi1Despre From Darkness am mai povestit anul trecut. Este o apariție bine venită în istoria trio-ului, cu o formulă nouă, o exprimare proaspătă.

Îl ascult din nou acum când scriu aceste rânduri și nu s-a schimbat mare lucru. Îmi place la fel de mult, îl asculți și te simți bine. Nu la asta se rezumă totul? Să nu mai spun de concertele lor. Măcar o dată în viața merită trăită această experiență. Chit că nu ai ascultat vreodată, nu se poate să nu pleci de la Sala Radio absolut vrăjit.

Sunt curios în ce direcție o să meargă următorul album.


3. Björk – Vulnicura

Bjork-Vulnicura1Sigur nu sunt vreun expert în materie de Björk. Mereu am regretat asta. E acolo, știu cine este, o recunosc, unele lucruri îmi plac mult, altele deloc. Nu are în ultimii ani cine știe ce material care să mă dea pe spate.

Eh stai așa că nu-i așa. Vulnicura mă gâdilă într-un fel anume. Deși nu mă așteptam și m-am acomodat greu cu el. Nu prea știi de unde să îl apuci, de altfel, la fel ca orice lucru pe care scrie Björk.

Aranjamentele sunt superbe, vedeți că există și o ediție care se cheamă Vulnicura Strings, o variantă acustică mult mai intimă unde vă daţi seama mai bine ce a scris ea pe acolo.

Iar videoclipurile, mamă. Să fie clar, când vine vorba de videoclipuri Björk este într-o categorie separată. Luaţi de aici ceva 360°.


4. Blur – The Magic Whip

Blur_MagicWhip_2015De ce Blur? Pentru că a fost cândva FIFA RWC 98. Şi până la urmă cine nu ştie „Song 2″? Cine nu ascultă britpop să treacă peste. Lăsând gluma la o parte, Blur au scos în perioada 1991-97 niște materiale foarte ascultabile. Bătaie mare cu Oasis. Vremuri de mult apuse.

După 2003, it’s kind of a blur. HA! Nimic, formația se descompune, fiecare cu ale lui. În 2015 apare The Magic Whip, primul album după o pauză de 12 ani.

Este o surpriză foarte plăcută, de la melodii vesele și british până la unele mai așezate și intime, de la „Lonesome Street” până la „My Terracotta Heart”.

Povestea este foarte amuzantă, formația trebuia să cânte la un festival în Tokyo care s-a anulat. Asta a însemnat că aveau de pierdut niște zile extra prin Hong Kong. Așa că s-au apucat să scrie un album nou, dacă tot stăteau degeaba pe acolo. Minunat. De aici cover-ul și videoclipurile.


5. byron – Eternal Return

CopertaExistă despre Eternal Return un material minunat scris de colegul Cosmin care știe mult mai bine cum au funcționat rotițele în spatele cortinei, mai ales că a fost în Dublin, la Windmill Lane, unde s-a tras albumul.

Fiecare material byron este o poveste diferită, inedită. Pentru fiecare din ascultători înseamnă altceva. Știam de el, mai auzisem câte ceva, mă așteptam să fie ca întotdeauna special. Nu doar pentru că e produs atât de bine, ci pur și simplu, pentru că o simțeam în aer.

Cu toate acestea, m-a prins cu garda jos și m-a lăsat mască. Cel mai bun album byron de până acum. Reprezintă trecerea naturală la nivelul superior.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.