Cum a devenit festivalul de la Bonțida unul din cele mai bune festivaluri din România după doar două ediții? Sunt convinsă că cei de la Boiler Events au muncit foarte mult să ajungă aici și probabil că nu ne vom putea imagina vreodată câte eforturi au fost nevoiți să facă pentru a da o astfel de lovitură. În afară de faptul că au pus pe hartă micuțul castel în paragină de la vreo 30 de km de Cluj, au reușit și să ridice standardul de festival în România până la un nivel care depășește fără emoții acceptabilul. Pentru cei pe care îi bate gândul să meargă anul acesta pentru prima oară la Electric Castle, iată câteva sfaturi inutile de la un om pasionat de concerte.
Line-up | De ce să mergi | Ce să faci | Ce să nu faci | Mâncarea | Băutura | Bugetul | Bagajul | Copii și animale de companie | Dress code | Fotografiat
Line-up
La un festival care își propune să promoveze muzica din sfera electro, apreciez foarte mult că pe main stage sunt concerte cu full band care pătrund destul de mult în zona de indie și alternativ. Fără să aducă neapărat nume foarte mari, Electric Castle reușește să creeze un anumit tip de atmosferă și să aibă un mix de artiști români și străini care a promovat festivalul undeva foarte sus în topul meu personal. Și aparent nu doar al meu, pentru că festivalul a fost propus pentru Best Medium Sized Festival la Festival Awards la ambele ediții. Alege-ți preferații de anul acesta de aici.
Eu aștept să se publice programul pe ore și pe scene ca să-mi planific cele patru zile de anul acesta. Sigur însă nu vreau să ratez The Parov Stelar Band, Nouvelle Vague, Rudimental și Maya Jane Coles.
De ce ai vrea să mergi
Pentru că e printre cele mai bune festivaluri din România, pentru atmosfera foarte chill şi foarte cool, pentru line-up, pentru setting (castelul Bánffy și întreaga locație oferă o priveliște superbă).
Ce să faci
– instalează-ți aplicația pentru mobil ( / ). În afară de hartă și programul concertelor, vei afla și lucruri interesante. Anul trecut aș fi ratat prestația surpriză incredibilă a celor de la Temple Invisibile dacă n-aș fi avut aplicația instalată.
– petrece-ți ziua pe suprafața festivalului. Stai în zona de lounge din jurul lacului și bea o cafea foarte foarte bună, joacă-te prin grădina secretă, studiază hainele și accesoriile de vânzare, citește o carte, tolănește-te pe un hamac, dă-te în leagăn, caută piscina (eu n-am găsit-o anul trecut, dar nici n-am insistat).
– studiază line-up-ul din timp și marchează-ți concertele pe care nu vrei să le ratezi.
– ascultă cu urechile deschise artiștii pe care nu îi știi dinainte. Poți să ai surprize plăcute.
– vorbește cu oamenii. Te vei întâlni cu siguranță cu mulți cunoscuți cu care n-ai avut prea mult timp să povestești în ultima vreme, dar poți și să intri în vorbă cu oameni noi și să-ți faci prieteni.
– desprinde-te din când în când de main stage. Sunt chestii interesante și pe la scenele secundare.
– fă o poză la Photo Booth. O să te bucuri peste niște ani când o să dai din greșeală peste ea într-un sertar.
– nu rata nici promo party-ul de la București de pe 22 mai, cu Telepopmusik.
Ce să nu faci
– nu te îmbăta devreme. O să ratezi toată distracția.
– nu te da în spectacol. Oricum nu te va băga nimeni în seamă, sunt prea mulți oameni acolo ca să fii chiar tu cel care iese în evidență.
– nu te enerva dacă e coadă la jetoane, la bar sau la toaletă. Mai ales sâmbăta. Organizatorii fac tot ce pot să evite aceste cozi, dar crede-mă pe cuvânt, nu există festival pe lumea asta unde să nu fie niciodată coadă. Electric Castle e unul din festivalurile unde organizarea e mult peste medie din acest punct de vedere.
Mâncarea
Food court-ul de la Electric Castle e separat de locația propriu-zisă a festivalului, ceea ce este un lucru foarte bun în general. Oferta de mâncare este foarte diversificată, de la tradiționalii mici/cârnați de festival până la mâncare raw vegan de calitate. Nu ai cum să mori de foame aici, dar fii pregătit să plătești destul de mult (minim 3 jetoane pentru ceva de mâncare, între 6 și 9 jetoane pentru ceva mai deosebit).
Băutura
Ai destule opțiuni și e plăcut că nu trebuie să aștepți mult la cozi (evident, cu excepția zilei de sâmbătă seara, când e posibil să te enervezi puțin). Găsești bere, tării, vin, cocktailuri, apă, sucuri, cafea foarte bună într-un loc pe malul lacului. 1 jeton berea/sucurile/cafeaua, mai multe jetoane restul băuturilor.
Bugetul
Electric Castle nu e un festival scump. Bugetează-l însă din timp:
– biletul pentru 4 zile costă undeva între 40 și 77 de euro, depinde când te hotărăști să-l cumperi. Presupunând că te hotărăști târziu, adică după 15 mai, așteaptă-te să plătești 339 de lei pe bilet.
– biletul de camping costă 59 de lei/persoană, dar grăbește-te, nu vor fi disponibile decât până pe 25 mai. Campingul de la Electric Castle e o chestie cool, sfatul meu e să nu ratezi ocazia. Dacă nu mai găsești loc în camping, poți să pui cortul în curte la săteni cu aproximativ 10 lei/noapte, poți să dormi în gazdă la cineva (cu prețuri în jur de 100 lei/noapte) sau poți să dormi la hotel/pensiune/prieteni prin localitățile din apropiere. Gândește-te însă că nu e niciun hotel la o distanță decentă de mers pe jos, deci ori depinzi de transportul în comun pus la dispoziție de organizatori, ori vii cu mașina.
– parcarea costă 15 lei/zi; vino devreme în fiecare zi ca să nu prinzi aglomerație. Parcarea e departe de site-ul festivalului, deci pregătește-te să mergi mult pe jos.
– jetoanele pentru mâncare și băutură au costat anul trecut 6 lei; pentru o zi întreagă în care bei și mănânci decent (apă, cafea, 2 mese și ceva alcool, fără să faci excese), planifică-ți minim 15-20 de jetoane pe zi/persoană.
– mai calculează niște bani pentru diverse – poate găsești ceva drăguț de cumpărat de la standuri sau vrei un suvenir de la standul oficial de merchandise.
Planifică-ți deci cam 1000 de lei de persoană plus drumul până acolo.
Bagajul
Dacă dormi în camping, o să ai nevoie de:
– cort
– izopren/saltea
– sac de dormit pentru 0 grade (merge și un sac de vară pentru 15 grade, dar poți să faci și frigul cu el – depinde de tine cât de friguros ești)
– încălțăminte adecvată (recomand pantofi/sandale comode pentru zi, pantofi închiși și comozi pentru seară, cizme de cauciuc pentru noroi, șlapi pentru duș – evident, poți să reduci totul la o singură pereche de pantofi impermeabili pentru trekking de vară plus o pereche de șlapi pentru duș)
– haine de vară pentru zi/pentru seară
– haine de ploaie/vânt/furtună – pelerină de ploaie, geacă subțire de vânt, un polar – știi tu mai bine
– frontală
– încărcător portabil pentru telefon
– cremă de protecție solară/balsam de buze
– un rucsac mic/o geantă mai încăpătoare pentru festival; campingul, deși destul de aproape de festival, nu e tocmai locul unde vrei să te duci de câte ori ți se face frig/cald, când îți trebuie crema de soare sau când vrei niște șervețele umede.
– ceva de citit – vei avea multe ore în care să zaci la soare pe malul lacului, de dimineață cam până pe la 4 în fiecare zi, gândește-te că nu ai des parte de aceste momente liniștite.
Dacă vii de acasă/de la cazare, ia-ți un rucsac mic/o geantă mai încăpătoare. Orice ai lua, nu lua prea multe chestii – o să stai mult în picioare, o să te plimbi mult, devine obositor să ai ceva greu în spate. Gândește-te că nu îți strică să ai o frontală la tine (pentru toalete și pentru lungul drum până la parcare noaptea după festival). Și nu uita că nu ai voie cu mâncare/băutură/droguri.
Copiii, animalele de companie
Nu este permis accesul cu animale de companie. Copiii până în 12 ani nu plătesc bilet. Cei peste 12 ani nu prea mai intră, din punctul meu de vedere, în categoria copii, prin urmare nu o să vorbesc despre ei aici. Dacă alegi să mergi cu copilul la festival, ia în calcul câteva lucruri:
– e un festival de muzică, nu un eveniment organizat special pentru copii. Deci nu te aștepta să primești atenția de care beneficiezi de obicei când te duci undeva cu copilul. Nu se va da nimeni la o parte să-ți facă ție loc, nu vei primi loc în față la coadă, nu se va ridica nimeni de pe un hamac, de pe un leagăn sau de pe un bean bag pentru tine sau pentru copilul tău.
– pune-i copilului o brățară cu numărul tău de telefon. Sunt 30.000 de oameni la festival, nu te aștepta să-l găsești ușor dacă l-ai pierdut. Iar șansele să-l pierzi nu sunt mici.
– nu te uita urât la oamenii care beau, fumează sau vorbesc altfel decât ai fi vrut tu să se vorbească în preajma copilului tău. Cum spuneam mai sus, e un festival de muzică, nu un eveniment pentru copii.
– ferește-te de spațiul din fața scenei, e locul unde se pot întâmpla cele mai multe accidente.
– cumpără o pereche de căști de protecție (găsești la magazinele de echipamente pentru protecția muncii, prețurile încep de la 25-30 de lei; evident că poți găsi și unele hiper performante de 300-400 de lei, dar nu știu dacă merită să investești atât de mult – și cele ieftine își fac la fel de bine treaba). Convinge copilul înainte să veniți la festival că e cool să le poarte.
– pregătește-te psihic de o luptă cu bodyguarzii de la intrarea în festival care vor dori să îți confiște toate bunătățile pe care le-ai pregătit de acasă pentru copil. Fie câștigi și intri cu ele, fie pierzi și te mulțumești cu ceva mâncare super bună de la food court. E adevărat că n-a fost gătită special pentru copii, dar mie mi-a plăcut tare mult. E gustoasă şi pare safe, nu ştiu pe nimeni care să se fi îmbolnăvit de la ea.
– pregăteşte-te psihic pentru momentul acela când copilul tău oboseşte şi vrea acasă. Dacă ai un copil care adoarme uşor în public, norocul tău! Dacă nu, cam nasol, pentru că nu prea găseşti locuri mai retrase unde să poţi să pui copilul să doarmă pe păturică şi tu să ai în continuare acces măcar auditiv către mainstage.
Dress code
Electric Castle a devenit o emblemă pentru festivalurile din România încă din primul an. Așa că vei găsi aici cam patru categorii de oameni:
Attention seekers
Cei care se îmbracă pentru a epata, cu outfituri extravagante și ușor de identificat în mulțime (chestii colorate, costume ciudate, pălării sau steaguri țipătoare, îi știi tu – sunt oamenii pe care îi vezi de obicei în pozele oficiale ale festivalului, practic de-aia se îmbracă așa); nu sunt foarte mulți, probabil câteva zeci de oameni, dar îi vezi peste tot pentru că se plimbă mult, în căutarea camerelor de fotografiat.
Hipsterii
Cei pentru care festivalul e un eveniment monden – merg acolo pentru a-i vedea pe alții și pentru a fi văzuți; de obicei se fac remarcați prin combinații ușor extravagante, dar nu lipsite de bun gust. Ei sunt destul de mulți, dar nu sunt foarte vizibili. Îi vei vedea oricum destul de mult în poze, pentru că ochiul format îi identifică ușor. Sunt cei care poartă cu plăcere colecțiile designerilor autohtoni sau au ei înșiși preocupări de fashion. Au coafuri atent programate pentru a părea neîngrijite (valabil și pentru băieți și pentru fete), au mustăți/bărbi, poartă accesorii interesante. Încearcă să se detașeze de mulțime, dar nu vor cu tot dinadinsul să iasă în evidență.
Oamenii îmbrăcaţi pentru o zi de stat în aer liber
Sunt cei care preferă confortul și nu prea dau doi bani pe rigorile fashioniste ale momentului. Sunt de obicei îmbrăcați cu haine comode: pantofi/sandale de trekking sau cizme de cauciuc dacă e noroi, pantaloni simpli și comozi, geacă de vânt/ploaie. Reușesc să aibă coafuri naturale fără să se preocupe în mod special de asta. Sunt cei (cele) care preferă crema solară în detrimentul fondului de ten și care au în general un mic rucsac care e probabil să conțină apă, pelerină de ploaie, o păturică sau ceva de stat pe iarbă, dar și multe alte accesorii pe care le folosesc de obicei pe munte, dar se dovedesc extrem de utile la festivaluri (binoclu, frontală, încărcător portabil pentru mobil, termos, etc.). Au venit la festival pentru line-up și nici nu le trece prin cap să epateze.
Localnicii (din Bonţida)
Îi vezi de departe, în general nu prea au nicio treabă cu line-up-ul sau cu orice altceva de la festival. Primesc bilete gratuite de la primărie și cască gura ca la bâlci. Uneori se dau în spectacol și pot fi ușor confundați cu prima categorie (ca aici).
Este doar decizia ta cum vrei să te îmbraci. În general, ține minte că sfârșitul lui iunie e de obicei caracterizat prin schimbări de vreme – ziua poate fi foarte cald, la soare poate fi chiar deosebit de greu de suportat, iar seara se lasă răcoarea. Ia în calcul posibilitatea de ploaie (și deci și de noroi). Dacă dormi la festival, gândește-te la haine puțin pretențioase, pentru că nu o să ai unde să-ți calci cămașa sau rochia :)
Fotografiatul
Nu există restricții privind camerele/obiectivele și nici fotografiatul. Există mulți fotografi acreditați care fac poze foarte bune, așa că dacă nu vrei să cari echipamentul profesionist după tine poți să îți aloci 2-3 ore pe zi în care să faci poze, după care să-ți lași camera la vestiar. În restul timpului, poți să te bazezi pe telefonul mobil pentru instantanee geniale și poze cu prietenii. Vezi aici galeriile foto din anii precedenți.
Ne vedem la Bonțida! Have fun până atunci! :)
“Fără să aducă neapărat nume foarte mari”
Pentru tine ce inseamna nume mari? Madonna, Kanye sau Beyonce?
#fml
Nu intru în polemica asta, sorry. Nume mari sunt cele care ar aduce singure 80.000 de oameni la un concert. Nu cred că s-ar potrivi Madonna, Kanye sau Beyonce la EC, acum pe bune. #FML as well