Dumitrio – Proverbe

Dumitrio-Cover-final-2

Introducere

Sar 5-7 ani în urmă și mă găsesc într-un alt oraș, într-un restaurant de viță nobilă. Împreună cu un bun prieten și singurul meu profesor de muzică, Radu Grădinariu, suntem responsabili pentru a ține un fundal sonor. Ai putea spune muzică de cameră, bibliotecă sau lift, celor ce iși sorb vinul roșu portughez. Restaurantul are un aer de societate cu sprânceana ridicată, cel mai bun bucătar din oraș, patru pereți de vinuri importate și scumpe, presupun. O pianină dezacordată cumpărată la suprapreț de la un anticariat local, scaune inconfortabile din metal forjat și două creaturi plăpânde într-un colț, ce deranjează aerul cu zgomot. Din playlistul nostru de 3-4 ore cu partituri scrise pe genunchi făceau parte standarde tip “Autumn Leaves”, “All the Things You Are”, “The Girl from Ipanema”, “Fly Me to the Moon” iar când eram inspirați aruncam și un “Naima” sau “So What” în mix. Dar ne plăteau la oră, așa că am umplut playlistul de “Raining Blood”, “Smoke on the Water”, “California Love” sau “Wicked Game”, toate ascunse sub un strat gros de jazz *air quotes*. În acele câteva ore nu ne luam prea în serios și râdeam continuu pe sub mustăți.


Dumitrio – Proverbe

George Dumitriu, românul “plecat la străini”, se întoarce în Panciu cu o întrebare ce ulterior se transformă într-un album: “ce este folclorul românesc?” și dacă, poate, supraviețuiește sau mai este influent într-o epocă modernă.

Tradiția se păstrează în ceea ce s-a găsit și pe primul album: comunicare și dialog între membrii formației. Iar deseori ai impresia că unul dintre ei joacă rolul povestitorului iar celălalt, sau ceilalți, pe cel al ascultătorului, un detaliu evidențiat pe “De 7”.  Mixul de teme folclorice cu haosul organizat, ritmul tribal (“Haz”) și imaginea de teatru fără dialog domină albumul. Și poate de asta, după ce am ascultat de mai multe ori piesa „Momentum”, creierul meu a început să deruleze scena ochelarilor de soare din They Live de John Carpenter. Gradul de anxietate crește exponențial și piesa devine instant o coloană sonoră perfectă. Iar „Ceva” mă duce cu gândul la o scenă pierdută din Quijote de Ada Milea. Cu cât explorezi mai mult albumul, din ce în ce mai multe scene încep să îți sară în fața ochilor. Piesele nu sunt definite strict, iar libertatea interpretării se păstrează subiectivă.

În același timp îmi dau seama că stilul abordat este nescuzabil și dificil, destul de punk în esența lui și foarte liber. “Proverbe 2” stă ca un cot în spate într-o încăpere plină și îți testează puțin răbdarea și simțul eclectic. Solourile nu sunt tot timpul solouri, structurile și temele oscilează permanent, iar influențele folclorice devin tot mai abstracte cu fiecare piesă. Dumitrio este una din formațiile mele preferate și probabil i-aș urma fără ezitare în orice ar face. Cu fiecare lansare îmi împing limita a ceea ce credeam că sunt confortabil să ascult. Mă fascinează. Poate acum voi fi pregătit de Jazz from Hell al lui Frank Zappa (mă îndoiesc).

Idealul național (fără legătură istorică) este un concept ciudat și greu de definit, aș spune. Cred că fiecare dintre noi are în el o fărâmă și o nostalgie față de acest pământ și de mozaicul cultural din granițele lui politice. O identitate ce nu poate fi echivalată de partide politice sau echipa națională de fotbal. Și cred că la întrebarea pusă de George Dumitriu în explorarea albumului Proverbe: „Ce este folclorul românesc?” se poate răspunde cu titlul primului album Dumitrio – Future Nostalgia.

Sfârșit

Prima dată când am ascultat Proverbe mi-a venit în minte perioada povestită în introducere. Atunci cântam peste tot, atâta timp cât aveau curent electric. Eram naiv și credeam că muzica se va păstra și ea sinceră, indiferent de context. Dar generația mea flămândă a devenit un sac de bani, aruncat de la un festival la altul. Iar artiștii sunt moneda de schimb pentru un cerc vicios invizibil. Dumitrio îmi amplifică un simț de libertate în preferințele muzicale – să nu mă las convins de ceea ce mi se dă sau ceea ce se cere.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.