Faces On TV la Osnabrück: cu toate ale sale feţe

Copy of _DSC6291
Read the English version

 

Faces on TV e cunoscut de unii dintre voi ca fiind artistul care a deschis concertele Balthazar din ultimul turneu european sau drept producătorul albumului lor Fever. Noi am făcut cunoștință cu el în februarie, la București, în Club Control. Atât de mult ne-a plăcut ce am văzut și am auzit, încât am vrut neapărat să îl revedem în formulă completă, de data asta acompaniat de încă trei membri. Drumurile ne-au condus direct către Osnabrück în Germania, la festivalul Popsalon 9.

Luminile se schimbă, începe intro-ul, iar scena se cufundă în fum. Din spatele nostru, patru siluete își croiesc drumul prin mulțime și pornesc concertul cu melodia “Looking Glass”. Distanța dintre noi și ei încă se simte, poate și datorită versurilor “Looking through a looking glass” care plasează cumva artiștii undeva departe. Mare parte din public era acolo pentru festival, dar odată ce a doua piesă începe să răsune în sală, cei care stăteau la bar, se alătură petrecerii noastre. Satisfacția putea fi citită cu ușurință pe fețele celor patru muzicieni. Pentru a câștiga publicul, solistul coboară de pe scenă, iar cu câteva priviri, mișcări și solo-uri de chitară captează atenția lumii. Acei observatori erau acum cuprinși de muzică și se lăsau purtați de ea pe cântece precum “Call Me Up” sau “Night Funeral”.

Una dintre marile surprize a fost interpretarea piesei “Tell Me”; “Am să cânt o piesă tristă acum”, spune Jasper în timp ce restul trupei părăsește scena. “Este genul de cântec care te ține în tăcere”, adaugă în continuare, sugerând mulțimii să se oprească din vorbit. Încet-încet, publicul se și supune. Pe măsură ce mâna îi alunecă pe corzile chitarei, fumul se ridică, iar timpul pare că stă în loc. Prinși în intensitatea momentului, nici măcar nu am observat reapariția lui Dienne, Klaas și Sander și începerea următoarei piese. Cei patru se completează perfect unii pe ceilalți, în special în timpul melodiei “The Image Of Boy Wonder”.

Dienne Bogaerts aduce contrast lângă vocea solistului și adaugă acele efecte care fac cântecul să sune cu totul special. Trecând de la un instrument la altul, la un moment dat folosește flautul și oboiul. Cu vocea, chitara și decizia lui Jasper Maekelberg (sau Boy Wonder cum îl mai numim noi) de a schimba unele versuri, e nevoie de cineva care să mențină balansul sunetelor. Basistul, Sander Verstraete, face acest lucru într-un mod creativ și adaugă intensitate compoziției. Nu am cum să nu îl menționez pe toboșarul Klaas De Somer care nu ratează ocazia de a strecura bătăi și efecte neobișnuite în jocul lui de percuție. Dar asta nu ne miră, pentru că pe Klaas noi îl cunoaștem deja bine din concertele lui J. Bernardt, văzut și revăzut la București și Cluj-Napoca.

Câteva instrumente mai ciudate, pe care nu știm cum să le numim, încă mai așteaptă să fie folosite. Ele ajung în mâna lui Jasper în timpul piesei “Suspicious” și, în continuare, ne fac corpurile să iasă din rigiditatea vieții de zi cu zi. Ne întristăm pentru că minutele alocate Faces on TV par să fi zburat cu o viteză anormală. Melodia “Love/Dead” anunță finalul concertului mult prea scurt. Ce altă piesă poate să încheie setlist-ul mai bine? Amestecul de muzică alternativă și de club, împreună cu versurile finale, te înalță precum un roller coaster, doar ca mai apoi să te poată readuce la realitate.

Faces On TV cântă acea muzică care amestecă surprinzător de bine mai multe genuri. Alternativul, psihedelicul și pop-ul se îmbină, iar împreună creează acest spațiu în care te poți elibera fără niciun risc de a fi judecat de cineva. Artiștii care te fac să te simți confortabil cu felul în care te miști și au acele melodii care te încurajează să faci asta vor ține întotdeauna concertele cele mai bune. Până la urmă, toți avem nevoie de mici scăpări din monotonia momentelor trăite zilnic.

În concluzie, de-abia așteptăm să îi vedem din nou. Bucureștiul și Cluj-Napoca se află pe lista lor de locuri în care își doresc să cânte (din nou), iar noi credem că vor fi primiți cu căldură de publicul deja convins în urma celor două concerte solo de la București.

Read the English version

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.