Zi de stat la o vorbă cu De Staat

_DSC0399
Read the English version

Pe De Staat îi știi probabil deja de la Electric Castle sau Awake. De ceva vreme, cei cinci olandezi par a fi abonați ai festivalurilor românești. Dar, odată cu venirea toamnei, dispar festivalurile de vară din agenda noastră. Noroc cu turneul de cluburi europene care, de data asta, nu a ocolit România și i-a adus înapoi pe Torre, Rocco, Jop, Vedran și Tim pentru chiar două concerte, unul la Cluj și unul la București. Cum am o mică pasiune pentru trupele olandeze, nu am putut rata ocazia de a le lua un interviu. Și astfel, într-o zi însorită de octombrie, făceam cunoștință la Cluj cu Torre și Rocco, nu doar vocaliști și instrumentiști în grup, ci și dansatori talentați pe piesa Pikachu. Dar despre dansul pentru Pikachu am să îți povestesc mai încolo. Mă simt nevoită să te avertizez că nivelul de imaginație și ironie folosit în acest interviu este unul ridicat, iar răspunsurile trebuie tratate ca atare.

Începem cu o conversație ușoară, băieții îmi spun despre turneul Bubble Gum și că este prima dată când călătoresc prin mai multe țări din estul Europei. Recunosc că s-au simțit nemaipomenit de bineveniți în fiecare țară, iar asta i-a impresionat. Încet, încet gheața dintre noi se sparge, mai bine zis Rocco o sparge cu ironia sa.

Nu am fost chiar așa de impresionaţi, până la urmă chiar suntem cea mai tare trupă din lume

spune cu un zâmbet și o privire aproape serioasă. Curiozitatea mea caută câteva momente remarcabile din timpul turneului, dar cum pe toți ne mai lasă memoria sau ignorăm câteodată realitatea, ne folosim de imaginație și de jocurile de cuvinte. “We set a club on fire! Toată lumea alerga spre ieșire, iar noi cântam încă. Nu era nici apă, așa că am lăsat atmosfera concertului să stingă încet flăcările” povestesc cei doi completându-se reciproc. Când o trupă reușește o asemenea performanță, aș zice eu că merită un premiu. Și chiar au primit unul. Nu pentru cel mai incendiar concert, ci pentru cel mai bun videoclip rock internațional din anul 2019 la UK Music Video Awards. La mare luptă cu trupe precum Rammstein, De Staat și piesa Kitty Kitty au dus “neașteptatul” premiul acasă. “Este un videoclip cu adevărat fantastic, dar de cele mai multe ori nu te aștepți la așa ceva. În special când sunt atâtea trupe bune nominalizate, care au un buget mult mai mare pentru un videoclip” spune Torre cu un zâmbet mândru pe față.

Nu doar videoclipul este fantastic, ci și piesa în sine, aceasta ieșind din tiparul De Staat. În general cântecele lor au un sunet grandios, plin de rock și alternativ, cu tente de muzică electronică, și din loc în loc presărate cu fiori – cel puțin așa aș descrie eu piesele lor pe scurt, descriere care a și primit ștampila de APPROVED de la Rocco și Torre. Totuși, denumirea de Themepark Rock caracterizează mult mai bine ce am descris eu. Norocul nostru cu oameni ca Rocco, care scot la iveală denumiri pentru genurile muzicale fără nume până atunci. Dacă tot vorbim de lucruri ieșite din comun, cred că e momentul perfect pentru a înțelege de ce au acești oameni un nume olandez din moment ce ei cântă totuși în engleză. Aceasta a fost o întrebare care nu mi-a dat pace de când am făcut prima dată cunoștință cu muzica lor. Drept e că o trupă cu adevărat diferită are nevoie de un nume care să ridice câteva semne de întrebare. “De Staat e cuvântul olandez pentru “statul” (the state). L-am păstrat așa pentru că suntem din Olanda și nu voiam să facem parte din trupele cu veșnicul the în nume” explică Torre.

Ne întoarcem să vorbim puțin despre concertele avute până atunci în România, un moment memorabil fiind cel de la Awake Festival din august.

Am pornit spre România chiar după ce avusesem cel mai mare concert din vieţile noastre de artiști ca headliner la Lowlands, în Olanda. Adevărul e că nu eram foarte treji (awake) când am ajuns. Dar a fost un festival nemaipomenit, cu oamenii prietenoși, cu o masă mare la 12 noaptea, gătită de o doamnă simpatică, a fost o zi bună și ciudată în același timp

povestește Rocco încă parcă prins în zilele uitate de vară.

Mai dăm timpul puțin înapoi și ajungem în anul 2016 la Electric Castle, locul unde se spune că s-ar fi născut renumitul dans pentru piesa Pikachu. Mai în glumă, mai în serios, Rocco povestește despre acest vrăjitor, pierdut pe cărările periculoase de la Bonțida. Un vrăjitor găsit doar de ei, care cumva i-a învățat acest dans românesc fără să li-l arate, doar prin magie… Frumoasă poveste, nu? Lăsăm visătorii din noi să o creadă sau să îți zic și cum s-a întâmplat de fapt? Asta e pentru tine, cel ce preferi să trăiești în realitate, nu în imaginația lui Rocco de la ora patru după-amiaza. Tot la Bonțida, era cu un grup de oameni care își lăsau spiritul românesc să se manifeste prin dans. Cetățenii olandezi, fascinați de această formă de manifestare, și-au încercat și ei norocul la dans. Și uite așa s-a ajuns ca pe scenă pedalele și clapele să fie date la o parte, iar în locul lor să vedem un dans care ar putea fi și românesc, prezentat de olandezi. Și nu doar de ei. Mulți fani nu se pot abține să nu aducă dansul și în mulțime. “Îmi spunea cineva că îi este foarte greu să nu ne copieze în timpul piesei Pikachu” adaugă Rocco, foarte amuzat de situație.

Și dacă tot am vorbit despre influențe și nuanțe aduse de pe alte meleaguri în muzica și coreografia lor, cred eu că ar trebui să vorbim și despre ce culoare are muzica De Staat în imaginația lor. Torre spune că e gri, Rocco zice că e ca un cameleon, adică poate să aibă orice culoare, Torre adaugă “transparent”. Până la urmă ne-am decis să inventăm noi o nouă culoare, ceva original. E vorba despre un cameleon transparent, format “under exclusive De Staat license”. Poate într-o zi o să și vedem pe viu transparentul cameleon, până atunci trecem la ceea ce urmează să mai facă pe plan muzical.

E vorba de o colaborare cu un mare nume din Olanda și se pare că celor de la De Staat li se va împlini un vis din copilărie cu ocazia ei. Această colaborare va fi în olandeză și lansarea va avea loc în curând. Însă pentru noul album, mai avem de așteptat. Studioul urmează să fie reconstruit. Cine știe, poate îi aducem înapoi în România pentru mai multe evenimente mistice și ceva inspirație preluate de la noi.

Până la noul album, agenda De Staat este plină de concerte. Îți recomand să mergi să îi vezi și să te asiguri că ești gata de dans. Pe mine, m-au fascinat. Turneul lor continuă până în decembrie și trebuie profitat de intimitatea pe care ți-o oferă un club mic față de marile săli sau festivaluri unde De Staat cântă în mod obișnuit la ei acasă.

Read the English version

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.