New song: Foo Fighters – Something for Nothing

Aș minți dacă aș spune că am fost din prima un admirator Foo Fighters. Piesele lor nu s-au lipit deloc de mine, și cred că totul a pornit de la acele videoclipuri ale lor, care mă făceau să schimb postul atunci când se difuzau. Mă refer la piese mai vechi ca “Long Road to Ruin”, “Big Me” sau “Learn to Fly” în care membrii trupei erau și actori în videoclipurile respective, parodiind orice era la modă pe-atunci.

În fine, anii au trecut, trupa a trecut testul timpului și iată că acum se află în pragul lansării celui de-al optulea album de studio, Sonic Highways, programat să iasă pe piață pe 10 noiembrie. Am urmărit campania de până acum a trupei pentru lansarea noului material, și mi-a plăcut foarte mult abordarea lor oarecum clasică, fără dorința de a inova cu orice preț, dar suficient de bine gândită cât să crească interesul publicului. În ultimele luni, printre altele, au lansat pe rând câteva teasere în care dezvăluiau frânturi din serialul documentar Sonic Highways ce va fi difuzat foarte în curând la HBO, au susținut câteva concerte “secrete” în Marea Britanie sub titulatura “The Holy Shits” iar săptămâna aceasta prestează în fiecare seară la celebra emisiune TV a lui David Letterman.

Foo_Fighters_8LP_Sonic_HighwaysÎn sfârșit, joi au lansat și prima piesă de pe album, intitulată “Something for Nothing“. Compoziția este un trade-mark Foo Fighters: un pasaj de început liniștit și melodic, urmat de o creștere graduală a tempo-ului, apoi un final exploziv și heavy care pare să transmită un mesaj cât se poate de clar: era rock-ului cu sunete aspre de chitară electrică nu a apus încă.  Recent, Gene Simmons de la Kiss a acordat un interviu revistei Esquire în care declara “Rock is finally dead”, iar răspunsul Foo Fighters a venit prompt: “Not so fast, Mr. God of Thunder!”, așa că ne putem imagina deja care este direcția sound-ului albumului Sonic Highways.

În prezent am ajuns să-i admir pe Foo Fighters, și în mod special pe hiperactivul Dave Grohl, liderul polivalent al trupei, nu numai pentru că este un monument de “coolness” și pentru că practic tot ce ”atinge” se traduce prin succes, dar și pentru că îmi place și susțin afirmația că rock-ul așa cum îl știm noi nu și-a dat sfârșitul, ci dimpotrivă, este cât se poate de alive & kicking.

P.S.: în vară, câțiva fani americani ai trupei au inițiat o campanie de crowdfunding pentru a-i aduce pe Foo Fighters în Richmond, Virginia. Surprinzător sau nu, campania a strâns banii necesari, și, surprinzător sau nu, Dave Grohl & co. a acceptat provocarea de a susține un concert acolo. Ulterior, campanii similare au fost inițiate si în UK. Se încumetă cineva și la noi?…


Piesa “Something for Nothing” poate fi ascultată și la Radio IndieGen, radio online ce difuzează non-stop o selecție esențială, relevantă & cool de muzică indie-alternative.

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.