New video: SubRosa – Troubled Cells

SubRosa sunt una dintre cele mai atipice apariții pe scena doom metal; sunt din Salt Lake City, Utah, au o voce feminină remarcabilă în persoana solistei Rebecca Vernon și împletesc riff-uri grele cu soundscape-uri disonante și o vioară sfâșietoare. Prin ei se împletesc improbabil dar măiastru două mari direcții muzicale eminamente americane – pe de-o parte se simt rădăcinile sludge/doom lăsate moștenire de unii ca Neurosis, pe de altă parte răzbate o puternică aromă occult revival, mistică și enticing.

“Troubled Cells” este o piesă de pe cel mai nou album al lor, For This We Fought the Battle of Ages, și poartă cu ea un mesaj extrem de puternic. Cel mai bine e să citiți întreg interviul dat de Rebecca pentru Noisey ca să înțelegeți întreaga dimensiune. În linii mari este vorba despre Biserica Mormonă care, de anul trecut, a adoptat o serie de directive profund discriminatorii pentru comunitatea LGBT, interzicând copiilor de cupluri gay să fie botezați în sânul bisericii și excomunicându-i pe membrii gay care se căsătoresc. Rebecca (ea însăși mormonă), alături de mulți alți oameni, susține că este o corelație directă între atitudinea vădit ostilă a bisericii față de persoanele LGBT și un peak îngrijorător în rata sinuciderilor tinerilor din statul Utah, care s-a triplat în ultimii 9 ani. “Troubled Cells” ar trebui astfel să fie atât un semnal de alarmă cât și vârful de lance al unei campanii de conștientizare dublată de o platformă de susținere.

Ce să zic, uitați-vă, dincolo de mesajul transparent dar elegant transmis (și răvășitor sintetizat) este o imagine de zile mari și o muzică pe măsură.

Paradise is a lie if we have to burn you at the stake to get inside

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.