New video: Kauan – Sorni Nai

Auzită obsesiv în pauzele dintre trupe la Dark Bombastic Evening 6, “Sorni Nai” este cea mai nouă piesă cu tot cu videoclip a formației pe nume Kauan. Bine, ce se aude în clipul de aproape 8 minute nu este decât un fragment – Sorni Nai este de fapt un album întreg cu o singură piesă de 52 de minute ce urmează să fie lansat pe 20 octombrie. All aboard the hype train!

Kauan sunt un grup ruso/ucrainean care și-a clădit, în timp, un renume crescând pe scena metal underground. Trupa pleacă de la rădăcini post-rock și doom metal trecute printr-un filtru atmosferic, melodic; ai putea caracteriza ce fac ei drept “post doom” și n-ai fi foarte departe. Un alt element caracteristic îl constituie versurile preponderent în finlandeză, alegere stilistică ce completează de minune fundalul muzical melancolic, înălțător uneori, glacial alteori.

Sorni Nai are ca ax central povestea incidentului de la trecătoarea Dyatlov din Munții Urali; în 1959, nouă schiori și-au pierdut viețile în ce rămâne încă unul dintre marile mistere neexplicate ale secolului XX. Pe scurt, cei nouă au campat pe panta muntelui Kholat Syakhl (“muntele mort” în limba localnicilor, nimic rău-prevestitor) iar dovezile găsite sugerează că în timpul nopții unii din ei și-au sfâșiat corturile ca să iasă afară dezbrăcați, la minus 30 de grade, în timp ce alții au fost descoperiți cu fracturi craniene sau purtând haine de-ale celorlalți. Ipotezele despre ce s-a petrecut variază de la o avalanșă la chestii mult mai bizare sau de-a dreptul sinistre (Yeti, extratereștri, experimente militare sovietice… alegeți voi) și iată că cei de la Kauan vin acum cu o interpretare în cheie proprie a întregii povești.

20 octombrie, cum spuneam.

P.S: Nu-mi dau seama și n-am reușit să aflu dacă footage-ul din clip aparține pe bune expediției din ’59 sau e doar vreo reconstituire, dar dacă da, puncte bonus de creepiness.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.