New album: alt-J – This Is All Yours

https://magazine.overground.ro/wp-content/uploads/2014/09/alt-j-band.jpg

Astăzi se lansează cel mai nou album al indie-rockerilor britanici alt-J, trupa din Leeds marcând a doua încercare discografică după mult-lăudatul și premiatul An Awesome Wave din 2012. This Is All Yours a fost oferit la streaming gratuit încă de săptamâna trecută și, după ce l-am ascultat o singură dată, m-am rugat să aibă cel puțin același succes pe care l-a avut materialul precedent. Băieții ăștia, cu prezența lor retrasă și geeky, reușesc cumva să facă o muzică ce a spart barierele mainstream-ului (la ei, nu la noi) deși ingredientele lor “strigă” a underground: piese “slow burn”, fără refrene catchy, cu multe elemente experimentale, cu sample-uri surprinzătoare, peste care se “așează” vocea stranie a solistului Joe Newman. Cu alte cuvinte, alt-J sună a o trupă care nu face niciun fel de compromis muzical. Dacă ați ascultat deja single-urile “Hunger of the Pine“, “Left Hand Free” și “Every Other Freckle” veți ști la ce să vă așteptați ascultând tot albumul.

alt-J, prin tot ceea ce fac ei acum, îmi aduc aminte de Talk Talk, o altă trupă celebră britanică din zona experimentalului. Talk Talk au cunoscut un succes comercial major în anii ’80 cu piese ca “It’s My Life” sau “Such a Shame” și, după un album de mare succes în 1986, casa lor de discuri (EMI) le-a oferit buget nelimitat pentru crearea unui album care să se ridice cel puțin la nivelul celui anterior. Trupa în schimb a realizat un material (Spirit of Eden din 1988) care, chiar dacă ulterior a devenit o influență pentru genul post-rock, nu a fost deloc pe placul oficialilor de la EMI. Practic, acela a însemnat începutul sfârșitului carierei Talk Talk, trupa destrămându-se 3 ani mai târziu. Îmi doresc să nu se întâmple același lucru și cu alt-J și nu pot decât să sper că Infectious Records, labelul lor (proaspăt achiziționat de gigantul BMG!) să îi înțeleagă și să îi susțină pe viitor, lucru valabil și pentru fani.


Piesa “Left Hand Free” poate fi ascultată și la Radio IndieGen, radio online ce difuzează non-stop o selecție esențială, relevantă & cool de muzică indie-alternative.

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.