New song: Damien Rice – I Don’t Want to Change You

https://magazine.overground.ro/wp-content/uploads/2014/09/damien-rice.jpg

Când Damien Rice anunță un nou album și single după 8 ani de pauză, nu prea poți să rămâi indiferent. Mai ales dacă ai vibrat cândva pe piese ca “The Blower’s Daughter”, “Volcano” sau “9 Crimes”. Folkistul irlandez revine la sfârșitul lui octombrie (pe 31, mai exact) cu albumul My Favourite Faded Fantasy. Artistul si-a promovat noua creație publicând în ultimele săptămâni două clipuri scurte pentru piesa omonimă albumului și pentru “I Don’t Want to Change You“, lansată oficial pe 23 septembrie.

damien rice - i don't want to change youDamien Rice este un alt exemplu de non-conformism în industria muzicală, aproape mereu în dispută cu casele de discuri. Și-a început cariera de muzician în anii ’90 cu trupa indie Juniper, pe care o părăsește în 1998 din cauza unor neînțelegeri cu… casa de discuri. Se mută în Toscana la o fermă, apoi hoinărește prin Europa cântând prin locuri publice, până când se hotărăște să trimită un demo unui văr de-al doilea, anume nimeni altul decât producătorul și compozitorul David Arnold. Și uite-așa a apărut în 2002 primul său album solo, O, înregistrat în studioul mobil al lui David Arnold – succes total în topurile din UK (și parțial în cele din SUA).

Inițial, intenția lui Damien a fost aceea de a nu mai lansa încă un album, nedorind să facă nici un compromis artistic. Totuși, sub presiunea casei de discuri, Damien lansează 4 ani mai târziu albumul 9, declarând ulterior:

Acum regret acest pas, pentru că aș renunţa la jumătate din piesele care au apărut pe album. Nu cred că este un material suficient de bun.

Cu toate astea, albumul se clasează mult mai bine în topuri, beneficiind de renumele deja bine conturat al lui Damien și de așteptarea de 4 ani dintre lansări.

Din 2006 și până acum, Damien Rice a mai apărut pe ici-pe colo în diverse colaborări cu alți artiști; de-abia spre sfârșitul lui 2013 au apărut însă informații conform cărora artistul lucrează la un nou album solo. Deși single-ul “I Don’t Want to Change You” nu surprinde în vreun fel din punct de vedere al stilului compozițional, știind istoria artistului cred că ne putem aștepta la orice odată cu lansarea acestui nou material.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.