David Bowie – Blackstar
Hai că știa toată lumea ce urmează la litera D. Blackstar este un cadou în pragul plecării, o scrisoare muzicală deschisă lăsată de David Bowie tuturor. În caz că e cineva care nu știe și chiar nu pricep atunci cum a ajuns pe pagina asta, Bowie a murit la două zile după lansarea albumului din cauza unui cancer despre care publicul nu știa.
Un album pe care găsim versuri despre moarte, răni, libertate, rai, durere și tot ce are legătură cu experiența prin care trecea. Plus că mai vezi și cum sunt făcute videoclipurile. Să îți pregătești așa ieșirea din scenă este ceva cu adevărat suprarealist.
Un album care și fără dispariția lui Bowie ar fi stat în picioare din punct de vedere muzical. Sună ca și cum nu e din timpurile noastre, are compoziții construite strat cu strat, cu momente cât mai diverse și cu orchestrații complexe care te surprind încă de la prima audiție.
Unde mai pui că la tobe este unul dintre preferații mei all-time, domnul Mark Guiliana, pe care l-am văzut la București și am rămas fermecat pentru totdeauna.
Esperanza Spalding – Emily’s D+Evolution
Una dintre cele mai importante apariții feminine din acest secol de pe scena internațională a jazz-ului este fără îndoială Esperanza Spalding. După succesul din ce în ce mai accelerat din ultimii zece ani, în 2016 apare Emily’s D+Evolution, în opinia mea cel mai bun album al ei de până acum.
O erupție totală de energie și Muzică. Cu M mare. Totul are în centru vocea ei zdrobitoare, ajutată de compoziții fenomenale și un sunet absolut de necrezut.
Știu, știu. Am spus că nu cred în topuri, dar albumul ăsta intră într-o categorie specială. Chiar dacă o știam foarte bine și am ascultat cam tot ce am prins, plus văzut concerte și așa mai departe, nu îmi vine să cred nici acum cât de mult îmi place acest material și cât de bun este. Să îl menționez și pe Tony Visconti ca producător, care printre cele sute de materiale la care a lucrat, îl regăsim și pe 13 albume Bowie.
Nu știu cum faceți, puneți acest album în urechi. Este ireal.
https://www.youtube.com/watch?v=UDrEHphZbcE
Frank Ocean – Blonde
Domnul Christopher Edwin Breaux este un nene ca oricare alți neni, are 29 de ani și vine tocmai din New Orleans, deși s-a născut în Long Beach, California. Este al nuștiucâtelea din lista lungă de njdemii de producători, songwriteri și rapperi din R&B-ul american, oameni care au ajuns să facă muzică te miri cum. De fapt, pentru că studioul și viața în general a dispărut în 2005 odată cu Katrina, se mută în Los Angeles ca să poată continua să lucreze, iar de acolo lucrurile s-au mișcat cumva organic.
Blonde este albumul care te surprinde cu textura. Am să apreciez mereu muzica pe care o poți simți pe toate palierele. De parcă se umple aerul, are miros, ai senzația că poți să o atingi. Cam așa se simte în numeroase momente, precum pe „Ivy”, „Pink + White” sau „Solo”.
Ingenios în fiecare sens, cu orchestrații foarte simple și de mare bun-simț. Este minimalist, dar și psihedelic acolo unde este nevoie. Un album de pus în ramă, bun de ascultat oricând, pe care găsim nume precum Jonny Greenwood, Beyoncé, James Blake, Pharrell Williams sau London Contemporary Orchestra.
Hiromi Trio Project – Spark
Concertele Hiromi de la București îți schimbă total modul în care privești muzica sau ce înseamnă în mod tradițional un concert live. Ești vrăjit de energia și prezența scenică, explozia de sunete și modurile muzicale, ritmurile în permanență surprinzătoare și schimbătoare, dar mai ales naturalețea care dă pe afară. Să ne înțelegem. Pe scenă urcă niște monștri care își dau sufletul în fiecare notă și nuanță, iar tu ești norocos că te afli acolo.
Am ascultat până la epuizare toate albumele scoase de acest grup, sunt niște capodopere. Spark nu este o excepție. Deși este deja al patrulea album în cinci ani, reușește cumva să respecte cu sfințenie rețeta de succes ale materialelor precedente. Ia tot ce este mai bun din experiența Hiromi și te convinge cu ușurință că proiectul acesta este cu totul special și se reinventează mereu în aceeași parametri. Mi-nu-nat!
Related Articles