New video: Pain of Salvation – Meaningless

Um, NSFW, I suppose?

Pain of Salvation, suedezii ăia excentrici care cântă progressive rock în mare parte din timp, se pregătesc de lansarea unui mult așteptat nou album la anul în ianuarie. Eu i-am urmărit destul de sporadic, dar suficient cât să-mi dau seama că nu sunt genul de trupă care gives many fucks și, în același timp, că au un umor negru și sec care rivalizează cu al celor de la Rammstein (își lansează albumul într-o vineri 13, I mean come on). Enter “Meaningless”.

Sigur, nu e prima oară când suedezii o ard șocant în vreun videoclip, dar aici e un pic alt nivel. Tastefully disturbing, i-aș zice, ceva la care poate m-aș aștepta de la vreun film de artă psihologic european – cu amendamentul că nu sunt cine știe ce mare cinefil, mind you. Ce să zic, vedeți și discutăm eventual după aia, că n-are rost să vă privez de experiența de a realiza încet, încet ce vedeți de fapt.

Altfel piesa mărturisesc că m-a prins, are niște bucăți eerie pe vers care intră într-un contrast elegant cu refrenul amplu, ce capătă forță la fiecare rostire. Iar sample-ul de început care stă la baza întregii piese e al naibii de catchy. Citeam comentarii de la fani încântați că Pain of Salvation și-au luat iar chitarele cu distors, în sfârșit ceva cu adevărat nou de la ei, de când așteptam, da frate, așa sună trupa asta! Și bineînțeles că anticipând reacțiile astea, oamenii n-au putut să nu trolleze un pic – “Meaningless” e o piesă veche, de fapt (are vreo patru ani) și nici măcar nu e a lor, ci a celor de la Sign, trupa lui Ragnar Zolberg, al doilea vocalist/chitarist adoptat acum câțiva ani. Originalul se cheamă “Rockers Don’t Bathe” (serios) și e cam 1:1 – doar orchestrația de pe refren și niște versuri diferă. Nu e o practică nemaiîntâlnită – probabil că Ragnar credea în piesă, nu i-a convenit să o aibă lansată doar pe un EP obscur și i-a convins pe băieții din Pain of Salvation să o adopte ca fiind a lor, nimic teribil de greșit în asta. Dar nu pot totuși să nu râd un pic, mi se pare prea frumos. “Ne-ați bătut la cap de cinci ani că vreți ceva nou cu chitară electrică, ei bine na, uite. Și haha, btw, e cover.”


SPOILER: În cheia în care văd eu clipul, tipa îndoliată e cea care l-a omorât de fapt (și zâmbește la final că she got away with it), în timp ce obviously tipa blondă este de fapt cea de la început și zâmbește din cu totul alte motive – ironia sorții, cum ar veni. E la fel de plauzibil, bineînțeles, și ceva mai puțin complicat, ca ambele să zâmbească la amintirea experiențelor, both in life and in death. Nimic nu se irosește, totul se transformă :)


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.