New video: The Afghan Whigs – Lost In the Woods

Căutam de ceva vreme o ocazie să scriu câteva cuvinte despre The Afghan Whigs și iată că mi s-a ivit acum, odată cu apariția noului lor videoclip “Lost In the Woods“. Și pentru că trupa este veche pentru unii dar în același timp nouă pentru alții, cred că n-ar fi rău să explic mai înainte pe scurt cum e posibil lucrul ăsta.

The Afghan Whigs este o trupă ce gravitează în jurul prolificului Greg Dulli, cunoscut pentru cariera sa solo sau ca lider al mai obscurei trupe The Twilight Singers, dar și pentru colaborări foarte faine cu Mark Lanegan, cu care a format trupa The Gutter Twins. The Afghan Whigs își au originile în Cincinnati, Ohio, și s-au format în 1986, tocmai la timp pentru a crește cu mișcarea grunge ce urma să “explodeze” în popularitate în prima parte a anilor ’90. În State au devenit foarte populari de-abia în 1993, odată cu preluarea lor de către o casă de discuri importantă (Elektra Records) și cu apariția celui de-al patrulea lor album, Gentlemen. Trupa evoluează live și discografic până în 2001, când membrii ei hotărăsc să se despartă pe motive de distanță și familie și, cu excepția unei scurte reuniri în 2006 pentru un album greatest hits, rămân inactivi până în 2012.

the afghan whigs

Anul acesta The Afghan Whigs au lansat, după o pauză de 16 ani, un nou material, Do to the Beast, și după atâta timp, mulți din generațiile mai tinere ar putea crede că e o trupă nouă în peisaj. De fapt este același Greg Dulli care, întrebat de ce a readus la viață trupa după atâta vreme, a răspuns:

It’s an Afghan Whigs album because… I said so.

E un răspuns suficient de bun, zic eu, mai ales că Do to the Beast nu dezamăgește: dacă îl veți asculta, pregătiți-vă pentru un rock alternativ intens și dramatic, cu tot tacâmul: solo-uri de chitară din belșug, refrene ascendente și explozive, compozitii ritmice complexe, versuri dark: pe scurt, de neratat pentru amatorii genului! “Lost In the Woods” e una din piesele de pe album al cărei videoclip a fost lansat tocmai la timp pentru sărbătoarea Halloween-ului de săptămâna trecută; așa cum mă așteptam, nu dezamăgește, având la bază repere vizuale puternice precum lupi în pădure, spiritul răului vs. inocență, moarte… totul cinematizat într-o filmare alb-negru.

Bonus: ca să nu vă am totuși pe conștiință pentru faptul că v-am stricat eventuala bună dispoziție, închei într-un ton mai optimist, spunându-vă că The Afghan Whigs au îndrăznit recent să facă un cover al binecunoscutei “Every Little Thing She Does Is Magic”. Piesa nu apare pe album dar am găsit pe YouTube un videoclip fan-made foarte bine compilat, cu imagini culese din viața trupei originale (The Police). Cover-ul însă este reimaginat în stilul lor, al The Afghan Whigs, adică… într-un mare fel.


Piesa “Lost In the Woods” poate fi ascultată și la Radio IndieGen, radio online ce difuzează non-stop o selecție esențială, relevantă & cool de muzică indie-alternative.

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.