New song: Firma – Două suflete

N-aş vrea să mă antepronunţ, dar noul album Firma se întrezăreşte a fi cam bun. După “Copiii cerului” şi “Puterea”, iată că avem acum parte de o nouă piesă: “Două suflete“. Aşa cum bănuiam la concertul din Control, sunetul de studio este impecabil, bogat şi modern, în buna tradiţie a albumului de debut La orbire care la mai bine de 10 ani de la lansare încă sună incredibil de proaspăt. Probabil că şi viitorul Descântece, vol. I va suna la fel de puţin “dated” în 2025 – chitara electrică (revenită în sfârşit în prim-plan, cu un moment de glorie spre finalul piesei) e un element destul de timeless, iar pianul şi inserţiile electro alcătuiesc împreună un înveliş stilat şi contemporan.

Singurul lucru care mă râcâie la această nouă piesă este modalitatea de prezentare, respectiv un lyrics video asamblat din secvenţe ale filmului Gravity (blockbuster-ul lui Alfonso Cuarón cu Sandra Bullock şi George Clooney). Rezultatul final este dinamic iar filmul în sine este unul excepţional, însă nu are cum să nu mi se pară o soluţie oarecum “cheap” şi neprofesionistă. Din disclaimerul stângaci (“We hold no rights regarding the footage used in this video. Used for educational purposes only!”) aflăm că trupa nu a obţinut vreo permisiune pentru utilizarea imaginilor, şi chiar dacă să zicem că din punct de vedere legal ar fi ok (lucru de care nu sunt sigur), mi se pare un precedent urât; de ce să ne mai chinuim să producem content video mişto când sunt atâtea filme cu efecte de milioane de dolari din care putem să tăiem secvenţe?

Chiar dacă nu ai resursele pentru a crea ceva de la 0, lumea e plină de filmmakerşi independenţi, mişto şi necunoscuţi pe care-i poţi aborda pentru a le folosi conţinutul vizual – un parteneriat win-win, la urma urmei. Să hăcuieşti pe şestache un film de Oscar baricadându-te în spatele unui disclaimer subţire e un pic not ok.

Până una, alta, joi ne vedem la lansare!


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.