New album: Cold War Kids – Hold My Home

coldwarkids

Mereu am avut o afinitate față de trupele cu nume un pic mai altfel, mai ciudățele. Sunt unul din consumatorii de muzică atrași nu numai de conținut, ci și de felul în care este împachetat conținutul, iar numele artistului e un element important în ecuație. Dacă tot despicăm firul în patru pe tema asta, am realizat de-a lungul timpului că sunt atras în mod special de numele de trupe formate din 3-4 cuvinte: Airborne Toxic Event, Death Cab for Cutie, Cage The Elephant, Badly Drawn Boy, We Were Promised Jetpacks și, în fine, lista poate continua. Așadar, Cold War Kids este una din acele trupe.

hold my homeLăsând divagațiile deoparte, hai să analizăm un pic și conținutul: avem în difuzoare o trupă din Long Beach, California ai căror membri se autointitulează progeniturile războiului rece… mda, se pare că nu mă pot abține :). Reset! Cold War Kids au ajuns deja la al cincilea album de studio cu acest Hold My Home lansat alaltăieri. Din păcate eforturile lor de auto-promovare au fost îndreptate mai mereu către teritoriul Statelor și mai puțin către Europa, fapt ce-i face aproape necunoscuți aici.

Dacă mă înșel în privința asta ar fi bine, însă oricum ar fi mă încumet să vă rețin atenția cu câteva cuvinte despre ei: s-au format în 2004 și în timp au atins un statut de semi-cult în lumea indie-rock de peste ocean. Primul lor album, Robbers & Cowards din 2006, i-a propulsat destul de sus în ochii criticilor, ca de obicei veșnic în contradicție cu părerile publicului (vânzările – cca. 200.000 de bucăţi, deși nu tocmai mici pentru un debut, nu au spart topurile). Următoarele trei albume au însemnat ani de căutări și încercări constante de modificări pe ici-pe-colo de stil, în căutarea acelui “ceva” care să le asigure accesul spre stardom-ul absolut.

Anul 2014 îi găsește pe Cold War Kids în aceeași situație și creația de față, Hold My Home, pare a fi pregătit să fie acel album, demn de catalogat în categoria “clasic”, pe care îl așteaptă publicul. Compozițiile cu arome de blues și soul, vocea mereu surprinzătoare, în registru de falsetto, a solistului, refrenele gata pregătite pentru stadioane și în general un sound “big” de studio fac parte din rețeta care le poate aduce lozul câștigător. Albumul a fost prefațat de single-ul “All This Could Be Yours”, bine ales, zic eu, pentru că este una din piesele-etalon ale materialului și, în plus, s-a apelat la un truc care de obicei funcționează: starul videoclipului piesei este un fotomodel, Polina Barbasova. Alte piese de pe album care mi-au atras atenția sunt “Hot Coals”, “First”, “Drive Desperate” și “Go Quietly”.

Vă invit să lăsați tot albumul (link dacă nu aveţi Spotify) să “curgă” în player – sunt șanse mari să vă surprindă în mod plăcut, mai ales dacă aveți deja o relație cu trupe ca Arcade Fire, Modest Mouse, The Black Keys sau Kings Of Leon. Mai mult decât atât, o afinitate trebuie să se fi creat deja: dacă ești născut înainte de 1991, ești și tu un “cold war kid”.

A, și încă ceva: aștept de la voi alte nume haioase/ciudate de trupe care vă trec prin cap acum.


Piesa “All This Could Be Yours” poate fi ascultată și la Radio IndieGen, radio online ce difuzează non-stop o selecție esențială, relevantă & cool de muzică indie-alternative.

There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.