Robi la J’ai Bistrot: noul val de new wave

936819_286904274779857_1911639818_n

Mi-am imaginat cândva, pe vremea când artiștii pe care îi ascultam nu aveau față, pentru că veneau pe casete trase la a nu știu câta mână, cum arată vocalista de la Portishead. Acum știu și că o cheamă Beth Gibbons, știu și cum arată. Dar dacă n-aș fi știut, cred că Robi ar fi făcut față cu brio rolului. Chloe Robineau (aka Robi), e o franțuzoaică drăguță la vreo treizeci de ani, delicată, dar energică, cu o voce care pendulează între Beth Gibbons și PJ Harvey. Cu toate astea, faptul că face piese în franceză îi dă un aer de mister suplimentar. Cu piese destul de old fashioned cu influențe 80’s, new wave, blues și electropunk, Robi face genul de muzică pe care generația mea le va asculta probabil mereu cu plăcere amestecată cu nostalgie.

Robi a venit la J’ai Bistrot cu doi băiețandri (cum a spus chiar ea când a primit un balon în formă de floare de la cineva din public, pentru ziua copilului, “am venit în România însoțită de doi copii”), unul la bas și unul la clapă + chitară + tobă. Nu s-au făcut de râs, dar aș fi vrut să-l văd pe Jeff Hallam, basistul cu care compune Chloe și care îi face aranjamentele. A fost un concert de stare, așa cum mă așteptam. Intervențiile timide dintre piese, în care vocalista cu figură angelică îmbrăcată cu haine bărbătești arunca un thank you abia șoptit urmat uneori de câteva cuvinte în franceză, au rupt uneori fluxul pieselor, dar atmosfera generală a fost de-a dreptul minunată. Am tresărit când a anunțat ultima piesă, aș fi vrut să mai dureze. La bis a apărut și hitul, On ne meurt plus d’amour. Vreo 200 de oameni din grădina de la J’ai s-au simțit bine.

Mi-am cumpărat discul, L’hiver et la joie, pe care scrie “enregistré et mixé par jeff hallam à la maison, paris”. Minunile tehnicii moderne, probabil că asta e tendința viitorului. M-am mirat și am apreciat că adusese cu ea nu doar CD-uri (10 euro), ci și viniluri (15 euro).

Pentru o idee despre cum a fost aseară, câteva poze aici, un live similar din Franța aici și un alt live, dar cu Jeff Hallam, aici.

Robi se pare că a fost deja remarcată în Franța. Un fel de next big thing. By the way, J’ai Bistrot București e pe un mare val. O să fie bine :)

Iar pentru cei care se întreabă de ce la artiști străini e biletul 15 lei și la artiști români 30 sau 35, aflați că “Concertul Robi este organizat de Introducing Live cu sprijinul Coca-Cola. Mulțumim pentru ajutor și companiei WizzAir. Mulțumim și partenerului Have a Cigar pentru susținere”.

Robi  


There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.